Kouvolan Surffarit ry

Purjelautailu

Viereiset kuvat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla ==>

Purjelaudat

Leveys on nykyään valttia. 1980-luvulla laudat olivat pitkiä ja kapeita, kunnes 1990-luvun puolivälin jälkeen lautojen pituudet lyhenivät ja leveydet kasvoivat dramaattisesti.
Materiaalina käytetään laudoissa nykyään hiilikuitua eri muodoissa, polyuteraania, lasikuitua ja epoksia. "Ämpärimuovista” tehtyjä lautoja, kuten 1980-luvulla oli, ei juurikaan enää nähdä. Mitä kevyempi lauta on, sitä parempi. Uudentyyppinen leveä lauta on nopeampi, kuin perinteinen kölilauta. Uudentyyppisillä laudoilla (esimerkiksi Formula laudoilla) voidaan kryssiä, jos ei nyt yhtä ylös kuin kölilaudoilla, mutta huomattavasti nopeammin laudan olessa täysivauhtisessa plaanissa (lauta liukuu veden pinnalla).

Purjeet
1980-luvulla purjeet olivat pääasiassa dragon-kankaasta valmistettuja. Nykyisin purjeiden pääraaka-aineena käytetään monofilmiä, jota on vahvistettu erilaisilla kuitumateriaaleilla.
Nykyiset purjeet kestävät tuulta huomattavasti paremmin, kuin vanhat purjeet parempien leikkausten ja purjeiden läpilatoituksen johdosta. Tämän vuoksi voidaan käyttää isompia purjeita. Nykypurjeissa on laajempi tuulialue ja purjeet ovat huomattavasti helpompia sekä ”kevyempiä” käsitellä kuin ennen.

Evät
Evien pituudet ovat kasvaneet, koska evän pituus on riippuvainen purjekoosta ja laudan leveydestä. Uusissa leveissä laudoissa ei myöskään ole enää tarvetta kölille. Pitkä evä leveän laudan kanssa mahdollistaa kyvyn ajaa ylös vastatuuleen, mihin ennen tarvittiin köliä. Materiaalina evissä käytetään nykyään hiilikuitua.

Mastot
Entiset alumiiniset ja lasikuituiset mastot on korvattu joko kokonaan tai osittain hiilikuituisilla mastoilla. Nykymastot ovat kevyempiä, kaksi- tai kolmiosaisia, kestävät taivutusta paremmin kuin ennen ja luokiteltu pituuden ja jäykkyyskertoimen avulla sopiviksi erilaisia purjeita varten.

Puomit
Materiaaleina käytetään hiilikuitua ja/tai alumiinia, joilla saadaan aikaan parempi keveys ja jäykkyys. Puomit ovat säädettävissä eripituisiksi erilaisia purjeita varten. Puomien kiinnitys mastoon tapahtuu pikalukituksella.

Asusteet
Neopreenista valmistetut puvut ovat tuotekehityksen ansiosta lämpimämpiä ja joustavampia (liikkuvuus ei kärsi). Pukuina käytetään yleensä täyspitkiä asuja, mutta kesähelteillä myös lyhyet asut on sopivia. Kuivapuvut eivät päästä kosteutta sisäänsä ja niitä käytetään yleensä vain kauden alussa ja lopussa erittäin kylmissä olosuhteissa.

Muut varusteet
Trapetsit, joita on kahta mallia - istuma- tai vyötärötrapetsi
Trapetsinarut puomiin molemmille puolille
Tossut, neopreenia
Kelluntaliivit
Kypärä, esim rullaluistelukypärä käy pään suojaksi


 KymLi Ry

SPV

Kulma

Megative

Vesiko

STAF

SPLL

© Kouvolan Surffarit ry | CFML by Megative